Delos

Delos is een eiland welke deel uitmaakt van de eilandengroep de Cycladen en is gelegen in de gemeente Mikonos. Delos staat bekend als een klein, langgerekt eilandje welke over een lengte beschikt van zo’n 5 kilometer. De breedte van het eiland bedraagt amper 1,3 meter. Ondanks het feit dat de totale oppervlakte van Delos in Griekenland slechts 4 vierkante kilometer bedraagt zijn er toch zo’n 75 mensen die permanent op het eiland woonachtig zijn. Deze mensen werken in het bijzonder in de toeristische sector. Ze staan dan ook niet alleen in voor het aanbieden van accommodaties, maar bewaken ook de archeologische sites waar Delos zo bekend om staat. Een uitstap vanuit Mikonos naar Delos maken staat hoog op het verlanglijstje van heel wat reizigers en dat is niet meer dan terecht!

De geschiedenis van Delos

Toen Korinthe door de Romeinen in het jaar 146 v.Chr. werd verwoest bleek dat in zekere zin een zege te zijn voor Delos. Het was namelijk dit eiland welke de handelsfunctie van Korinthe had overgenomen. Dat deze keuze werd gemaakt hoeft eigenlijk niet te verbazen. Delos staat er namelijk om bekend over een uitermate centrale ligging te beschikken. Op het eiland zijn tal van verschillende ruïnes terug te vinden welke nog steeds herinneren aan de roemrijke tijd van vroeger. In de oudheid moeten er op Delos dan ook ongelofelijk veel prachtige tempels, markthallen en opslagplaatsen hebben gestaan. Ook de vele statige villa’s die ooit de weg flankeerden naar de theaters getuigen van de rijkdom waar heel wat mensen hier vroeger van konden genieten.

De oude Grieken geloofden dat Delos de geboorteplaats was van de zonnegod Apollo evenals deze van zijn zus Artemis. Mede omwille van deze reden werd er voor gekozen om Delos tijdens de zevende eeuw v.Chr. uit te roepen als middelpunt van Ionië. Elk jaar opnieuw werden er op het eiland grote feesten georganiseerd die tot ver bekend en berucht waren. het museum welke op Delos is terug te vinden bevat een groot aantal archeologische schatten die een goede indruk geven van hoe het leven zich vroeger op Delos heeft afgespeeld.

De bezienswaardigheden op Delos in Griekenland

Heel wat verschillende zaken hebben in het voordeel gespeeld van Delos. Dit geldt absoluut niet alleen maar voor haar status als belangrijkste handelsplaats in het verleden. Zelfs de beperkte afmetingen van het eiland spelen op bepaalde vlakken in haar voordeel. Toeristen die de Cycladen bezoeken zijn immers van mening dat ze op één dag heel Delos kunnen ontdekken. Dat is ook best mogelijk, al is het toch aan te raden om net even wat langer op Delos in Griekenland te vertoeven. Wanneer je de tijd neemt om dit eiland in al haar schoonheid te ontdekken zal dat je reis namelijk ongetwijfeld naar een nog hoger niveau tillen. Enkele bezienswaardigheden op Delos die je zeker niet over het hoofd mag zien zijn:

  • De Archeologische site van Delos;
  • Het Archeologisch museum van het eiland;
  • Kynthos;

In het bijzonder een bezoek aan de berg ‘Kynthos’ wordt door reizigers vaak over het hoofd gezien. Dat is echter eigenlijk helemaal niet terecht. In eerste instantie is Kynthos bijvoorbeeld het hoogste punt van Delos. Dat is echter niet alles. Daarnaast zou dit volgens de Griekse mythologie immers de plaats zijn waar Zeus de geboorte van zijn zoon Apollo heeft aanschouwd.

Een excursie boeken naar Delos vanuit Mykonos

Ondanks het feit dat er op het eiland Delos wel degelijk enkele overnachtingsmogelijkheden zijn terug te vinden boeken de meeste reizigers toch een tour naar Delos vanuit Mykonos. Het spreekt namelijk voor zich dat de toeristische infrastructuur op Mykonos veel uitgebreider is. Speel jij met hetzelfde idee? In dat geval kan het interessant zijn om je excursie naar Delos vanuit Mykonos op voorhand te reserveren. Deze excursies zijn namelijk erg populair. Je wil natuurlijk niet de kans mislopen om kennis te maken met het eiland Delos. Enkele mogelijks interessante excursies die worden aangeboden naar Delos zijn:

  • De Delos: Rondleiding in de ochtend Tour;
  • De Originele Avond Delos Begeleide Tour;
  • De Delos Synagogue: Jewish Heritage Privétour vanuit Mykonos;
  • De Mykonos naar Delos 5-Hour Tour;

Het is natuurlijk zo dat heel wat mensen er ook de voorkeur aan geven om gewoon zelf op eigen houtje een bezoek te brengen aan het eiland Delos. Ook dit is vanuit Mykonos geen enkel probleem. Het is namelijk zo dat je, bijvoorbeeld via de website van Getyourguide op voorhand een transfer naar Delos vanuit Mykonos per boot kan boeken. Deze transfer duurt tussen de 35 en 60 minuten en zorgt er voor dat je vervolgens op je eigen tempo Delos kan leren kennen.