Geschiedenis

In de geschiedenis heeft Mykonos in principe een weinig belangrijke rol gespeeld. Het eiland werd dan ook gespaard van verschillende veroveringen en ook tijdens de verschillende oorlogen viel er op Mykonos maar weinig te rapen. Dit alles heeft er voor gezorgd dat Mykonos het niet moet hebben van z’n archeologische overblijfselen, maar vooral van z’n andere toeristische troeven zoals de prachtige zandstranden, het aangename klimaat en natuurlijk het uitbundige uitgaansleven. Laat ons wel even nog even dieper in gaan op wat er wel geweten is van de geschiedenis van het eiland.

Doorheen het eiland werden sporen teruggevonden van zowat alle belangrijke beschavingen. Nergens waren ze echter van die grootte dat ze echt interessant bleken te zijn. Het waren de Byzantijnen die wel iets hebben toegevoegd aan de bestaanswaarde van het eiland. Zij hebben er namelijk voor gezorgd dat er in de verschillende kerken en kapellen zaken als iconen en fijn bewerkte iconostasen teruggevonden werden. De Venetianen stonden aan het bewind van het eiland van 1200 tot 1537. Ze werden opgevolgd door de Turken die de leiding over het eiland overnamen voor zo’n slordige 300 jaar. Het is opvallend dat het net vooral die Turken zijn die zo goed als geen sporen hebben nagelaten van hun bestaan op het eiland.

Een wapenfeit in de geschiedenis van het eiland is de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821. Dit is zowat de enige oorlog waar ook Mykonos in betrokken werd. Het was uiteindelijk Mantó Mavrogénous die een Turkse aanval op het eiland met succes wist af te slaan.

Mykonos is wel het eiland waar zich een mooi verhaal uit de Griekse Myhologie op heeft afgespeeld. Volgens het verhaal zou Mykonos namelijk de plaats zijn waar de God Zeus het opgenomen zou hebben tegen de Giganten. Nadat de Giganten uiteindelijk door Herakles waren verslagen zouden ze onder de granietrotsen begraven zijn.